Sivut

30 elokuuta 2017

7 ASIAA JOTKA ON HYVÄ TIETÄÄ ISLANNISTA



Huh mikä ihana Islannin reissu takana! Olen rentojen, lämpimien ranta matkakohteiden palvoja enkä olisi pari kuukautta sitten vielä kuvitellut eksyväni Islantiin. Saimme kuitenkin mielenkiintoisen yhteistyöehdotuksen elämyslahjat.fi sivustolta jonka myötä innostuimme varaamaan matkat. Pääsimme heidän kauttaan valaiden katselureissulle josta kerron toisessa postauksessa!

Oltiin lentokentällä useita tunteja ennen lähtöä. Matkalaukkujen jätössä ei ollut jonoa ollenkaan ja turvatarkastuksessa yksi ihminen ennen meitä. Käytiin syömässä quesadilloja ja wingsejä lentokentän ravintolassa ja mentiin loppuajaksi toiseen ravintolaan istumaan rauhassa. Näissäkin saatiin vapaasti valita paikat ilman odottelua. Tuli sellainen mind blown hetki että mielummin me jatkossakin täällä ravintolassa istutaan ja odotellaan kuin niissä tuskallisissa jonoissa.

Ensin meinasin tehdä postauksen perus kertomus tyylisesti, mutta lopulta poistin kaiken ja tein tekstin uudestaan, muuten kyseisestä aiheesta olisi joutunut tekemään sata osaisen tarinan :D
Kirjoitin kaikille Islannista kiinnostuneille pienen 7. osaisen fakta listan. Mitä on hyvä tietää Islannista.


1. Mukaan kannattaa pakata vaatteita kaikkien vuodenaikojen mukaan.
Voin kertoa että pakkaaminen oli yhtä tuskaa. Mitä pakata Islantiin loppu kesästä? Tajusin ettei aiemmin ole tarvinnut miettiä vaatteita viileämpään ilmastoon. Sää muuttui aurinkoisesta huppari kelistä, kaatosateeseen ja valaiden katselureissulla jäätävän kylmään tuuleen jossa pipo ja hanskat olisivat olleet tarpeen.
Yllättäen sainkin pakattua laukun niin että käytin kaikkia siellä olleita vaatteita, ja painoa tuli puolet lentokoneen maximi painosta, mikä on saavutus ihmiselle kuka rantalomallekkin täyttää laukun täpötäyteen!



2. Kaikkialla painotetaan luonnonsuojelua, ilma ja kraanavesi on maailman raikkainta ja luontoon liittyvät nähtävyydet ovat kuin toisesta maailmasta.
Te ketkä olette käyneet Islannissa tiedätte mitä tarkoitan kun tuntuu kuin ilmaan ja kraanaveteen olisi lisätty super raikasta mentholia. En usko että Islantilaiset kärsivät koskaan krapulasta koska vesi on oikeasti kuin straight from the river of Jesus. Joka kerta kun oltiin syömässä juotiin jo alkupalojen aikana yksi kannullinen vettä, kun Suomessa veden juonti on huolestuttavan harvaa.

Islannin uskomattomiin nähtävyyksiin kuuluu mm. Blue Lagoon ja Black Sand Beach (kuvat alla by google). Sieltä löytyy myös älytön määrä tulivuoria ja vesiputouksia.
Tajuttiin kuitenkin vasta paikan päällä että etäisyydet ovat aika suuria, Islannin julkinen liikenne on olematon emmekä olleet vuokranneet autoa, joten päätimme fiilistellä vain Reykjavikia.


3. Islannissa kaikki on puolet kalliimpaa kuin Suomessa.
Oltiin neljä päivää Reykjavikissa Icelandair Hotel Reykjavik Marina nimisessä hotellissa. Jos emme olisi saaneet yhteistyötä kyseisen hotellin kanssa yksi yö olisi maksanut n. 300€.
Alkuruoka ravintolassa 20€, pääruoka 35€ ja halvin olut 11€. Nämä siis halvimmasta päästä ellei lounasaikoja/happy houria lasketa. Raikkaan ilman ja veden lisäksi siis varma fakta on että Islanti on ihan jäätävän kallis maa, joten toi neljän päivän reissu oli juuri sopiva :D

Käytiin paikallisessa second hand storessa ja sielläkin vanhojen vaatteiden hinnat olivat samat kuin Suomessa uusissa vaatteissa. Toki Islannissakin on mahdollista valita halvemmat vaihtoehdot; majoitukseksi airbnb ja tehdä ruoat itse. Emme kuitenkaan ehtineet mennä vararikkoon neljän päivän aikana. Lisäksi hotelli huoneeseen sisältyi runsas aamupala.

Juusto/leikkele alkupala lautanen 30€


Secon hand storesta ostettu sadetakki 35€

Paikallisen pubin tippikippo


4. Huumoria on joka puolella huomattavan paljon.
Tämä oli yksi parhaimmista jutuista Islannissa. Sitä oltiin kylvetty joka ikiseen paikkaan ja ihmiseen. Ravintolat ja niiden työntekijät kilpailivat hauskoilla ikkunatarroilla, sisustuksilla ja vitseillä. Joka puolella oli myös hauskoja/erikoisia yksityiskohtia joita ei välttämättä huomannut samantien.

Hotellin vessoilla seisoi iso puu-ukko tarpeillaan




Tää huomattiin vahingossa lounaalla. Katukyltin päällä oli pieni tinasotilasmies.

Husband Daycare Center 

5. Joka paikassa osataan puhua englantia.
Tämä voi olla joillekkin itsestäänselvyyskin, mutta päätin mainita myös tästä. Kenenkään ihmisen kanssa ei ollut ongelmia englannin kielen kanssa ja kaikkialla luki ennemmin englanniksi asiat kuin Islannin kielellä. Islantilaiset olivat myös ihan älyttömän ystävällisiä ja auttavaisia meitä turisteja kohtaan. Tietenkin heidän yksi suurimmista tulonlähteistään tulee turisteilta.


6. Varaudu syömään erikoisia ruokia.
Ensimmäisenä suunattiin perus burritto paikkaan jonka menua katsottiin etukäteen. Oletettiin että saadaan kovaan nälkään perus tortilla/taco safkaa. Tilattiin ja lautaselle ilmestyi ihan jotain muuta.

Raakaa tonnikalaa, chiliä, sipulia ja pohjalla avocadoa. Tämän kanssa tarjoiltiin ''tacoja'' eli suolaisia banaanilastuja

Samaisessa paikassa tilattiin myös soft tacoja, jotka olivatkin pinaatista tehtyjä lettusia joissa normitäytteiden lisäksi oli tunnistettavissa ainakin sieniä ja levää. 
Joka paikassa annokset oli suht pieniä vaikkakin hintavia. Annokset oli myös aseteltu kuten joka paikka olisi ollut viiden tähden ravintola ja harvasta paikasta sai ihan vaan perus ruokaa. Menut sisältivät mm. valasta ja lunnia.

Savustettua lunnia

7. Joka paikassa on ilmainen wi-fi.
Tämä ei ole mikään erikoinen fakta mutta hyvä tietää. Meillä on molemmilla liittymät missä netti on saman hintainen kuin Suomessa eu ja eta maissa, mutta jos sellaista ei ole netin käyttö ilman wi-fiä voi tulla hyvinkin kalliiksi. Saat kuitenkin yhdistettyä itsesi todella nopeisiin wi-feihin lähes joka paikassa mikä on suuri plussa.

5 kommenttia:

  1. Ihanaa että päätit tarttua blogin kirjoittamiseen!
    Olisi tosi mielenkiintoista, jos pohtisit teidän parisuhdetta eri näkökulmista, esimerkiksi olette muuttuneet jotenkin ja mitkä asiat yhdistää ja mistä olette eri mieltä. Toivottavasti ei ole liian henkilökohtainen aihe :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kuulostaa ihan toteutuskelposelta ja mielenkiintoselta jutulta! Varmasti onnistuu tällaisen tekeminen jossain vaiheessa :)

      Poista
  2. Ihan törkeen kiva postaus Sonja! Teillä oli varmaan ihan huippumatka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tosi paljon!! Oli ihan mahtavaa kyllä :)

      Poista
  3. Tosi kiva, kun oot alkanut pitää blogia! Mielenkiintosia postauksia jo tähän mennessä :) Jos saa kuitenkin esittää kehitysehdotuksen, niin pliis kiinnitä huomiota kielioppiin. Teksti oli välillä aika vaikealukuista, koska pilkkuja ei ollu käytetty lähes lainkaan. Myös yhdyssanoihin kannattaa kiinnittää huomiota. Muuten jatka samaan malliin :)

    VastaaPoista